Κλασικά και αγαπημένα αυτά τα κουλουράκια πορτοκαλιού αποτελούν το νούμερο ένα πασχαλινό γλύκισμα.
Υλικά
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 80 ml σησαμέλαιο
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- το ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 200 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας γάλα
- 1κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο, το γιαούρτι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα χτυπάμε με το σύρμα για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο, το ειδικό εξάρτημα για ζύμες. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 170° C.
Στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουµε µε τη ζύμη κουλουράκια σε ό,τι σχήµα θέλουµε (στρογγυλό, κοτσιδάκι κ.ά.) και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα και το λάδι και αλείφουμε με το μείγμα τα κουλούρια. Ψήνουµε για περίπου 15 - 20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.