Στην Αστυπάλαια τα ζυμώνουν με ζαφορά, μέλι και χλωρό.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού σαφράν, διαλυμένο σε 1 κουτ. σούπας καυτό νερό
- 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 90 ml φρέσκο γάλα
- 150 γρ. χλωρό Αστυπάλαιας (φρέσκο κατσικίσιο τυρί με κρεμώδη υφή) ή άλλη ολόπαχη μυζήθρα
- 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα)
Διαδικασία
Ανακατεύουμε στο µίξερ με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το σαφράν και την κανέλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το μέλι, το γάλα, το τυρί και ζυμώνουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
Στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουµε µε τη ζύμη κουλουράκια σε ό,τι σχήµα θέλουµε (στρογγυλό, κοτσιδάκι κ.ά.) και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους.
Τα αλείφουµε µε τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.