Συνταγή: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 2 κούπες ζάχαρη + λίγη ακόµη
για τη µαστίχα - 1 κουτ. γλυκού µαστίχα
σε κρυστάλλους - 250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερµοκρασία περιβάλλοντος
- 4 αυγά + 1 κρόκος αραιωµένος
µε λίγο νερό, για άλειµµα - 1 κούπα γάλα
- 1 κιλό αλεύρι + 200 γρ. επιπλέον (περίπου)
- 3 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ
- 1/3 κουτ. γλυκού σόδα µαγειρική
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
Χτυπάµε σε ένα γουδί λίγη ζάχαρη µε τους κρυστάλλους µαστίχας µέχρι να γίνουν σκόνη. Εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε το µούλτι. Χτυπάµε στο µίξερ, σε µεσαία ταχύτητα, µε το φτερό, το βούτυρο µε τη ζάχαρη πολύ καλά (6-8 λεπτά) µέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουµε ένα-ένα τα αυγά και, αφού ενσωµατωθεί και το τελευταίο, το γάλα. Στη συνέχεια ρίχνουµε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη µαστίχα και το αλάτι. Δεν θέλουµε πολύ ζύµωµα· µόλις ενσωµατωθεί το αλεύρι, σταµατάµε. Σκεπάζουµε τη ζύµη µας µε µια καθαρή πετσέτα και την αφήνουµε για 20 λεπτά. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C. Ντύνουµε µε λαδόκολλα τη λαµαρίνα του φούρνου. Πλάθουµε τη ζύµη σε κουλουράκια ό,τι σχήµατος θέλουµε και τα ακουµπάµε πάνω στη λαµαρίνα. Τα αλείφουµε µε το άλειµµα του κρόκου και τα βάζουµε στον φούρνο. Τα ψήνουµε για 15-20 λεπτά, µέχρι να πάρουν χρώµα.
Μυστικά:
- Δεν ρίχνουμε όλο το αλεύρι μονομιάς, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μισό γάλα με μισή κούπα χυμό πορτοκάλι.
- Χρησιμοποιούμε όποιο βούτυρο μας αρέσει. Προτείνουμε να πολύ αρωματικό.
- Αντί για μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού ή 2-3 κάψουλες βανίλιας.