Κείμενο: Φώτης Χρυσανθίδης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο, κάτι σαν ένα αφράτο και μεγάλο πάνκεϊκ που ψήνεται στον φούρνο μαζί με φρούτα.
Υλικά
2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
3 αυγά
60 γρ. ζάχαρη, λευκή, κρυσταλλική
20 γρ. ρούμι μαύρο
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/3 κ.γ. αλάτι
200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
30 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + επιπλέον για το άλειμμα του σκεύους
ζάχαρη άχνη + κανέλα (για το σερβίρισμα)
Μυστικά
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα μήλα με αχλάδια ή βάζουμε και από τα δύο φρούτα.
Το καλοκαίρι μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό με ροδάκινα, βανίλιες ή βερίκοκα.
Διαδικασία
Για το flaugnarde, ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το ρούμι, το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας αραιός χυλός.
Τον αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C και βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί ή τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο, διαμέτρου 18 εκ.
Αδειάζουμε τον χυλό, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τις φέτες του μήλου, τις αλείφουμε με τα 30 γρ. λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι η περιφέρεια του γλυκού να φουσκώσει και να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να γίνει χλιαρό και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το flaugnarde με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.