Συνταγή: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Για το παγωτό
- 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά
- 400 γρ. φράουλες φρέσκες, πλυμένες και καθαρισμένες + λίγες για το γαρνίρισμα
Για τα μαρεγκάκια
- 35 - 40 γρ. ασπράδι (από 1 μεγάλο αυγό)
- 35 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 40 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1/2 κάψουλα βανίλια (βανιλίνη)
Διαδικασία
Παγωτό: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ ή σε δόσεις στο μούλτι και τις ενσωματώνουμε στο μείγμα. Κατόπιν το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά. Οταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξει.
Μαρεγκάκια: Ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, με το σύρμα τα ασπράδια. Ρίχνουμε κατά διαστήματα την κρυσταλλική ζάχαρη, χτυπώντας έως ότου έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 80° C. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Ρίχνουμε και τη βανίλια.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή, οδοντωτή μύτη και σχηματίζουμε πάνω στη λαδόκολλα 20 μικρές μαρέγκες. Ψήνουμε τα μαρεγκάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 30 - 40 λεπτά, έως ότου ξεκολλάνε εύκολα από τη λαδόκολλα. Κατόπιν τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρισμα: Βάζουμε 3 μπάλες παγωτό σε ένα μπολ και κολλάμε επάνω τους μερικά μαρεγκάκια. Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με κομμάτια φράουλας.