Παγωτό μαντολάτο με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, και μπισκότα μάρτσιπαν. Το ιδανικό επιδόρπιο για να κλείσει ένα καλοκαιρινό γεύμα.
Υλικά
60 γρ. αμύγδαλα + 60 γρ. φουντούκια + 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα στον φούρνο και χοντροκομμένα
80 γρ. φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
50 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
200 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
150 γρ. σιρόπι γλυκόζης
1 κλωναράκι φυσικής βανίλιας
Για τα μπισκότα μάρτσιπαν
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 ασπράδια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Παγωτό
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς, τα φρουί γλασέ και την κουβερτούρα. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σχίζουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος και γδέρνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού, για να μαζέψουμε τα σποράκια.
Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
Αποσύρουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψάκι γεμάτο παγάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Το μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε.
Μόλις είναι έτοιμο (θα είναι ακόμα μαλακό), προσθέτουμε το μείγμα των ξηρών καρπών και ανακατεύουμε να σκορπίσουν σε όλο το παγωτό.
Το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και το διατηρούμε στην κατάψυξη.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη. Ανά 30 λεπτά το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περίπου 5 φορές, μέχρι να πήξει το παγωτό, προσθέτοντας τους ξηρούς καρπούς λίγο πριν παγώσει εντελώς.
Μπισκότα μάρτσιπαν
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με την κρυσταλλική ζάχαρη, τα ασπράδια και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τη μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε έναν κύλινδρο με πάχος 2 εκ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με τη ζάχαρη άχνη και ρολάρουμε τον κύλινδρο της ζύμης στην άχνη. Κόβουμε σε 32 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι, με το οποίο σχηματίζουμε ένα S.
Βάζουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες ή ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10-15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
Σερβίρουμε το παγωτό με τα μπισκότα.