Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤι και αν δεν έχει βούτυρο η ζύμη αυτής της πάστα φλώρας, η γεύση της είναι υπέροχη!
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Μυστικά
Άλλος τρόπος να διακοσμήσουμε το γλυκό είναι ο εξής: τη λίγη ζύμη που κρατήσαμε για διακόσμηση, τη βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο και στη συνέχεια την τρίβουμε πάνω από τη μαρμελάδα.
Αν έχουμε σπιτική μαρμελάδα, οποιαδήποτε, την προτιμάμε.
Η πάστα φλόρα γίνεται πολύ νόστιμη με μαρμελάδα βερίκοκο.
Διαδικασία
Για την πάστα φλώρα νηστήσιμη ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη μαρμελάδα, σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε ελαφρώς, ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά (μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί σταματάμε το ανακάτεμα).
Κρατάμε λίγη από τη ζύμη για να κάνουμε τη διακόσμηση και απλώνουμε την υπόλοιπη σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ., πιέζοντάς τη προς τα κάτω με τα δάχτυλά μας.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη.
Τη λίγη ζύμη που κρατήσαμε, την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο και την κόβουμε σε λωρίδες με ένα μαχαίρι ή σε διάφορα σχήματα με ένα μικρό κουπάτ.
Τοποθετούμε τα κομματάκια πάνω στη μαρμελάδα.
Ψήνουμε την πάστα φλώρα για 30-35 λεπτά.