Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠάστα φλόρα με βελούδινη σπιτική πραλίνα και τραγανή βουτυρένια ζύμη. Απολαύστε τη με ένα ποτήρι κρύο γάλα, όπως θα απολαμβάνατε κάποια μπισκότα!
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
230 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κυβάκια
60 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη λευκή
2 κρόκοι αυγών
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι
350 γρ. σπιτική πραλίνα (κάνουμε διπλή δόση και όση περισσέψει την κρατάμε για να αλείφουμε στο ψωμί μας) ή έτοιμη πραλίνα του εμπορίου
Διαδικασία
Για την πάστα φλόρα με σπιτική πραλίνα, βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. (καλύτερα με αποσπώμενο πάτο).
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν παόυντερ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε με το φτερό ή με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη.
Βγάζουμε 250 γρ. από τη ζύμη, τα πλάθουμε σε μικρή μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Την υπόλοιπη ζύμη την απλώνουμε με τα χέρια μας στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και απλώνουμε στη βάση τη σπιτική πραλίνα ομοιόμορφα.
Βγάζουμε και τα 250 γρ. ζύμης από το ψυγείο. Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια πάχους 1 εκ. και μήκους όσο η διάμετρος της ταρτιέρας.
Στολίζουμε με τα κορδόνια αυτά την επιφάνεια της τάρτας, βάζοντας τα μισά οριζόντια και τα μισά κάθετα, φροντίζοντας να κολλήσουμε καλά τις άκρες τους στην περιφέρεια.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε την πάστα φλόρα με σπιτική πραλίνα.