Κείμενο: Πόπη Χρυσανθίδου
Αντί για μαρμελάδα, γεμίζουμε τη πάστα φλόρα με ξερά φρούτα και, αντί για το κλασικό σχέδιο με τις οριζόντιες και κάθετες γραμμές στην επιφάνεια, κόβουμε κομμάτια ζύμης σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Υλικά
Ζύμη
3 1⁄2 κούπες (450 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο (κρύο), κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 + 1/4 κούπας (150 γρ.) ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Γέμιση
180 γρ. ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα (χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες ξανθές και μαύρες)
1/3 κούπας (100 γρ.) μαρμελάδα βερίκοκο ή άλλη της αρεσκείας μας
180 γρ. φιστίκια Αιγίνης (χωρίς το κέλυφος, άψητα), τριμμένα σε σκόνη
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Διαδικασία
Ζύμη
Για την πάστα φλόρα με ξερά φρούτα ξεκινάμε με την ζύμη και βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό έως ότου ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη.
Δεν χρειάζεται πολλή ώρα ζύμωμα.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χλστ.
Το μεταφέρουμε προσεκτικά μέσα σε μια χαμηλή φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνουμε έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα και να κρέμεται έξω από αυτά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
Γέμιση
Ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
Στην περίπτωση που το μπλέντερ μας δεν χωράει όλα τα υλικά σε μία φορά, τα πολτοποιούμε λίγα λίγα.
Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στην τάρτα, πάνω από τη ζύμη.
Με τα κομμάτια ζύμης που περίσσεψαν ανοίγουμε ένα ακόμα φύλλο και από αυτό κόβουμε διάφορα κομμάτια με ένα κουπάτ της αρεσκείας μας, στο σχήμα που θέλουμε, π.χ. στρογγυλά, καρδιές, αστεράκια κ.λπ.
Τα τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση, έτσι που το ένα να καλύπτει ελαφρώς το άλλο, αφήνοντας όμως και κάποια κενά, ώστε να φαίνεται από κάτω η γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε.