Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΟι Ανδριώτες μάστορες επιλέγουν με μεγάλη σχολαστικότητα τα υλικά τους, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες των συνταγών τους ή και αντίστροφα. Αποθεώνουν τους καρπούς της αμυγδαλιάς, που σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν σε υπεραφθονία στο νησί, και ετοιμάζουν ένα σερί από γλυκά με αμυγδαλένια υπόσταση, όπως είναι και αυτές οι πάστες νουγκατίνα.
Δημήτρης Καλλιβρούσης
Υλικά
Για το μπισκότο
100 γρ. αμύγδαλα, αναποφλοίωτα, ανάλατα
130 γρ. ζάχαρη
240 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 8 ασπράδια)
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
Για την κρέμα
500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. νερό
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κορν φλάουρ
Για το γαρνίρισμα
10 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, χλιαρό
2 κουτάλες μεγάλες (που σερβίρουμε τη σούπα) κιγιέ
κερασάκια μαρασκίνο
Διαδικασία
Μπισκότο
Για να φτιάξουμε πάστα νουγκατίνα, αρχικά αλέθουμε στο μπλέντερ τη ζάχαρη με τα αμύγδαλα μέχρι να ψιλοτριφτούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Διπλώνουμε με απαλές κινήσεις τα αμύγδαλα μέσα στη μαρέγκα και μεταφέρουμε το μείγμα μέσα σε σακούλα κορνέ.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και βγάζουμε με το κορνέ δύο στρογγυλούς δίσκους-σαλίγκαρους, διαμέτρου περίπου 22 εκ. ο καθένας ή 20 μικρούς δίσκους διαμέτρου 6 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Κρέμα
Βάζουμε το γάλα να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το νερό, το αλεύρι και το κορν φλάουρ και τους αδειάζουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα, σιγά σιγά και ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει και να γίνει μια δεμένη κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Απλώνουμε την κρέμα στο ένα μπισκότο, καλύπτουμε με το δεύτερο μπισκότο (ή αν φτιάξαμε μικρούς ατομικούς δίσκους, τους κολλάμε ανά δύο με κρέμα, φτιάχνοντας 10 παστούλες).
Αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με τον κιγιέ και γαρνίρουμε το γλυκό με αυτό το μείγμα και με κερασάκια μαρασκίνο.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μαρέγκα και τα πλαϊνά της τούρτας ή κάθε πάστας.