Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΝηστίσιμο σοκολατένιο κέικ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κανονικό.
Υλικά
1 φλιτζ. ζάχαρη
6 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 κάψουλες βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, οπωσδήποτε ακέρωτο (προαιρετικά)
10 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο + 1 κουτ. σούπας, για τη φόρμα
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 φλιτζ. νερό
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
Μυστικά
Αν θέλουμε να κάνουμε το κέικ μας ακόμη πιο σοκολατένιο, το περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα.
Διαδικασία
Για το ψήσιμο του σοκολατένιου κέικ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 - 28 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, τις βανίλιες, το ξύσμα (αν το βάλουμε), το λάδι, το ξίδι και το νερό.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
Μπήγουμε σε όλη του την επιφάνεια τα κομματάκια κουβερτούρας.
Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 - 50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του- αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ διατηρείται έως και 3 μέρες, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη.