Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το νηστίσιμo κέικ είναι μαλακό και εύθρυπτο σαν φανουρόπιτα. Η υφή του οφείλεται στο ότι δεν περιέχει αυγά, τα οποία λειτουργούν ως συνδετικό στοιχείο μέσα σε ένα μείγμα. Το πετιμέζι τού χαρίζει μια γήινη, φυσική γλύκα και άρωμα. Επικρατούν τα ζεστά αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου και το δροσερό και φρέσκο άρωμα του πορτοκαλιού.
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
Υλικά
200 γρ. (1 κούπα) πετιμέζι
100 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. (1 κούπα) νερό
100 γρ. (1/2 κούπα) χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
780 γρ. (6 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε, γυρνώντας το κέικ με την επιφάνεια του σουσαμιού προς τα πάνω.