Αφράτα, μαλακά, φουσκωτά και βουτυράτα είναι τα απολαυστικά γαλλικά ψωμάκια μπριός, ιδανικά για το πρωϊνό μας αλλά και για να συνοδέψουν το απογευματινό μας τσάι.
Υλικά
380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
7 γρ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
75 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. αυγά (περίπου 3 μικρά αυγά)
160 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο λάδι, για τις φόρμες (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.α.)
Για επάλειψη
1 αυγό
1 ασπράδι
20 γρ. κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Για τα ψωμάκια μπριός, αρχικά ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο, το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτοντας τα αυγά και το γάλα (περίπου 4 λεπτά).
Σιγά σιγά προσθέτουμε το βούτυρο, ανεβάζοντας την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια. Όταν ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ (8-9 ώρες).
Την βγάζουμε από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
Την κόβουμε αμέσως, δουλεύοντάς τη γρήγορα για να μη λιώσει το βούτυρο, και πλάθουμε 8 μπαλάκια περίπου 100 γρ.
Αλείφουμε με λίγο λάδι 8 μικρές φόρμες (μπορούμε να πάρουμε και μίας χρήσης παρόμοιου μεγέθους) και τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια.
Αφήνουμε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστούν σχεδόν σε μέγεθος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Ανακατεύουμε σε μπολάκι τα υλικά για την επάλειψη και αλείφουμε προσεχτικά τα ψωμάκια με το μείγμα.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
Βγάζουμε τα μπριός και τα αφήνουμε να κρυώσουν.