Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το μπράουνι λιώνει υπέροχα στο στόμα. Αυτό όμως που απογειώνει τη συνταγή είναι το άρωμα της φράουλας και του φυστικοβούτυρου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
Μπράουνι
5 αυγά μεσαίου μεγέθους
350 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
250 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρ. βούτυρο αγελάδας
50 γρ. (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
150 γρ. (1 + 1/4 κούπας) αλεύρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
25 γρ. (1/4 κούπας) κακάο
100 γρ. φυστίκια (πίνατς), ψημένα και αλατισμένα
100 γρ. αποξηραμένες φράουλες, κομμένες στα τέσσερα (τις βρίσκουμε σε καλά καταστήματα με ξηρούς καρπούς)
Συναρμολόγηση
200 γρ. φυστικοβούτυρο
250 γρ. μαρμελάδα φράουλα
10 φρέσκες φράουλες, κομμένες στα τέσσερα
30 γρ. φυστίκια (πίνατς), ψημένα και αλατισμένα
Διαδικασία
Μπράουνι
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ασπρίσουν.
Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε τα δύο είδη κουβερτούρας μαζί με το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί στο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με μεγάλες και απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενωθούν.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο, τα πίνατς και τις αποξηραμένες φράουλες και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σοκολάτας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 25 x 30 εκ., αφήνοντας τις άκρες της λαδόκολλας να εξέχουν από το ταψί.
Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το ψήνουμε για 15-17 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του κέικ να εμφανίσει ρωγμές (το κέντρο του μπράουνι δεν πρέπει να ψηθεί, αλλά να μείνει σχεδόν πυκνόρρευστο).
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το μπράουνι να κρυώσει πολύ καλά, γιατί είναι αρκετά ρευστό και πρέπει να σταθεροποιηθεί για να μπορέσουμε να το σερβίρουμε.
Συναρμολόγηση & σερβίρισμα
Αλείφουμε το μπράουνι με το φυστικοβούτυρο.
Από πάνω απλώνουμε τη μαρμελάδα φράουλα και στολίζουμε με τις κομμένες φράουλες. Ανάμεσά τους σκορπίζουμε τα πίνατς. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε το μπράουνι.