Μπράουνι εμπλουτισμένο με κυδώνια και γλυκό κρασί και με ελαφρά αλατισμένη ζύμη, που δένει τέλεια με τη σοκολάτα, σερβίρεται κρύο, λουσμένο σε σιρόπι!
Υλικά
1 μεγάλο κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια των 2 εκ. (συνολικά 350 γρ.) *
300 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
1 φύλλο αρμπαρόριζα
80 ml πόρτο ή Μαυροδάφνη
Για το μπράουνι
180 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
225 γρ. βούτυρο αγελάδας, αλατισμένο
325 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Μυστικά
* Κρατάμε τα κουκούτσια από το κυδώνι και τα δένουμε σε ένα τουλπάνι.
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, το κυδώνι και το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας με διάμετρο όση και της κατσαρόλας, κάνουμε στο κέντρο του μια τρύπα όση ένα νόμισμα και σκεπάζουμε τα υλικά της κατσαρόλας – από την τρύπα θα φεύγει ο ατμός του βρασμού, χωρίς να εξατμιστεί το υγρό.
Σιγοβράζουμε το κυδώνι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και, χωρίς να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Βγάζουμε το κυδώνι με τρυπητή κουτάλα (κρατάμε το σιρόπι στο σκεύος), πετάμε το μυρωδικό και βράζουμε το σιρόπι μόνο του, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μπράουνι
Για το μπράουνι με κυδώνι και πόρτο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 22 x 33 εκ.
Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο σκεύος στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια λεία σάλτσα.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τόσο ώστε να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς, ίσα να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ανακατεύουμε και τα στραγγισμένα κυδώνια.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Αφήνουμε το μπράουνι με κυδώνι και πόρτο να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Το κόβουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε με το σιρόπι που αφήσαμε κατά μέρος.