Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: COPYRIGHT © 1986-2016 BY MAGE PUBLISHERS WASHINGTON DC USA.
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκά από την Περσία που μοσχοβολούν ροδόνερο και αμύγδαλο θα βρείτε στο βιβλίο «Κουζίνες του Κόσμου: Ιράν» αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 ασπράδια αυγών
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 4 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη
Για την επιφάνεια
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, κομμένα σε λεπτές φετούλες, ή φιλέ αμυγδάλου
- 2 κουτ. σούπας βρώσιμα ξερά ροδοπέταλα ή αποξηραμένα τριανταφυλλάκια του Μαρόκου, θρυμματισμένα (σε μπαχαράδικα), προαιρετικά
Παραλλαγές
Νan -E Βadami - E Pulaki
- 4 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα σε σκόνη
- 2 ασπράδια αυγών
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη
Haji -Badami
- 4 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα
- 2½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 3 κουτ. σούπας καρδάμωμο, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 5 κρόκοι αυγών
Διαδικασία
Ζύμη: Βάζουμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα 3 ταψιά ή λαμαρίνες. Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη ή με το μίξερ χειρός τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το ροδόνερο, ώσπου να γίνουν σαν αφρός. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ώσπου να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα.
Με το εργαλείο σερβιρίσματος του παγωτού (σκουπ) παίρνουμε λίγη ζύμη (σε μέγεθος καρυδιού) και την τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα. Εναλλακτικά, σχηματίζουμε τα μπισκότα με δύο κουτάλια της σούπας (με το ένα παίρνουμε λίγη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στο ταψί). Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα μπισκότα, αφήνοντας απόσταση 7 εκ. μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Τα διακοσμούμε με ροδοπέταλα και φετούλες αμυγδάλων ή αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ώσπου τα μπισκότα να πάρουν μια απαλή χρυσή απόχρωση. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Αν δεν πρόκειται να καταναλώσουμε αμέσως τα μπισκότα, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο δοχείο.
Παραλλαγές
Nan-e badami-e pulaki: Αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά με μια κουτάλα. Εκτελούμε κανονικά όλα τα υπόλοιπα στάδια που περιγράφονται στην παραπάνω συνταγή, πιέζοντας όμως ελαφρώς τα μπισκότα μέσα στο ταψί για να γίνουν επίπεδα. Μειώνουμε το ψήσιμο κατά 8 λεπτά.
Haji-badami: Αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά σε έναν πολυκόφτη μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό μείγμα. Κατά τα άλλα, εκτελούμε τη διαδικασία όπως παραπάνω, με τη διαφορά ότι θα ψήσουμε τα μπισκότα στους 190°C μόλις για 7-10 λεπτά.