Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν θέλετε ένα πιο πληθωρικό και πλούσιο μπισκοτογλυκό για μια πιο ιδιαίτερη περίσταση, αυτό εδώ θα σας ανταμείψει πλήρως.
Υλικά
Σοκολατένια κρέμα
150 ml (3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + 250 ml (1 + 1/4 κούπας) επιπλέον
150 ml (3/4 κούπας) πλήρες γάλα
60 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
3 κρόκοι αυγών
1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
Σαντιγί βανίλιας
350 ml (1 + 3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
20 γρ. (3 κουτ. σούπας) άχνη ζάχαρη
Συναρμολόγηση
400 γρ. μπισκότα digestives
τρίμμα σοκολάτας για διακόσμηση
Σαντιγί με λικέρ
400 ml (2 κούπες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
40 γρ. (1/3 κούπας) άχνη ζάχαρη
3 κουτ. σούπας λικέρ βύσσινο
Διαδικασία
Σοκολατένια κρέμα
Για το μπισκοτογλυκό με σοκολάτα, κρέμα και λικέρ βύσσινο, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 150 ml κρέμα γάλακτος και τα 150 ml γάλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα.
Παράλληλα σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη την κρυσταλλική ζάχαρη με τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα της κατσαρόλας, αλλά πριν πάρει βράση, αδειάζουμε περίπου το 1/3 μέσα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω στη φωτιά, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει πέτσα.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε τα 250 ml κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να γίνει μια όχι πολύ σφιχτή σαντιγί. Με μια ελαστική σπάτουλα ανακατεύουμε τη σαντιγί με τη σοκολατένια κρέμα (αφού κρυώσει).
Αφήνουμε στην άκρη.
Σαντιγί βανίλιας
Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί.
Αφήνουμε στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Καλύπτουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πάτο και στα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες της μεμβράνης να κρέμονται προς τα έξω.
Βάζουμε στον πάτο μία στρώση από μπισκότα digestive, κόβοντας όσα χρειαστεί για να γεμίσουμε τα κενά, χωρίς το ένα μπισκότο να καλύπτει το άλλο.
Από πάνω απλώνουμε το 1/3 από τη σοκολατένια κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Συνεχίζουμε απλώνοντας τη μισή σαντιγί βανίλιας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη μία στρώση μπισκότα, τη μισή κρέμα σοκολάτας από όση έχει μείνει και την υπόλοιπη κρέμα βανίλιας.
Τελειώνουμε βάζοντας την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και άλλη μία στρώση digestive.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις άκρες της μεμβράνης που εξείχαν και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις άκρες της μεμβράνης που εξείχαν και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Σερβίρισμα
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, φτιάχνουμε τη σαντιγί με λικέρ βύσσινο χτυπώντας την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και το λικέρ με το μίξερ, μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό αναποδογυρίζοντάς το, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το καλύπτουμε με τη σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με το τρίμμα σοκολάτας και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το μπισκοτογλυκό με σοκολάτα και στην κατάψυξη.