Πιπέρι στον μπακλαβά; Και όμως, μας ενθουσίασε. Η σπιρτάδα του εξισορρόπησε τη γλύκα των χουρμάδων και του μελιού για έναν μοναδικό μπακλαβά με φυστίκια Αιγίνης.
Υλικά
10 φύλλα κρούστας (450 γρ.)
400 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για τη γέμιση
300 γρ. φυστίκια Αιγίνης + 50 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα
120 γρ. ξεροί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
από 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ, κανέλα, πιπέρι καγιέν +1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη + 60 γρ. μέλι
400 ml νερό
η φλούδα από 1 μικρό λεμόνι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά με φυστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και μέλι, πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.
Απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο, και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, όλα βουτυρωμένα.
Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι βουτυρωμένα.
Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο έμεινε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 10΄, να κρυώσει το βούτυρο.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να χρυσίσει.
Σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού).
Αφαιρούμε τη φλούδα και αποσύρουμε. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί.)
Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά με φυστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και μέλι και, όπως είναι ζεστός, τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.