Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΧίλια φύλλα δεν έχει. Έχει όμως πολλά, από 60 έως 150, και μια υπέροχη γέμιση αμυγδάλου. Είναι ο παραδοσιακός μπακλαβάς από την Κύμη Ευβοίας.
Υλικά
60 έτοιμα φύλλα για μπακλαβά
1½ κιλό αμύγδαλα λευκά, περασμένα στον μύλο, ώστε να ψιλοαλεστούν αλλά να μη γίνουν σκόνη, ή στον πολυκόφτη
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
400 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
περίπου 20-25 γαρίφαλα (ολόκληρα)
Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
η φλούδα ενός ακέρωτου λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
50 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε κουμιώτικο μπακλαβά με αμύγδαλο πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπόλ τη ζάχαρη με τη φρυγανιά και το 1 κουτ. γλυκού κανέλας.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε 13 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
Απλώνουμε το 14ο φύλλο, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Επαναλαμβάνουμε με το 15ο φύλλο.
Απλώνουμε το 16ο φύλλο, το βουτυρώνουμε και σκορπίζουμε ομοιόμορφα ένα λεπτό στρώμα γέμισης (περίπου 4 κουτ. σούπας).
Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, φύλλο– βούτυρο–γέμιση, μέχρι να φτάσουμε το 50ό φύλλο και μία στρώση γέμισης.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 10 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Πιέζουμε την επιφάνεια με τα χέρια μας ώστε να μην υπάρχουν κενά στα φύλλα και στη γέμιση του μπακλαβά και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά, και καρφώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού από 1 γαρίφαλο.
Zεσταίνουμε ξανά το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να κάψει και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.)
Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας.
Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε περίπου 10 ώρες (1 βράδυ) να το απορροφήσει.