Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΙδανικό σνακ για το σχολείο, το γραφείο και όποτε νιώθουμε ότι θέλουμε λίγη γεύση και ενέργεια.
Ζήνωνας Χριστοφίδης
Υλικά
30 γρ. (2½ κουτ. σούπας) λάδι καρύδας, σε συμπαγή μορφή
65 γρ. (περίπου 3 κουτ. σούπας) ταχίνι
45 γρ. (2 γεμάτες κουτ. σούπας) μέλι
260 γρ. (περίπου 3 κούπες) νιφάδες βρόμης
30 γρ. (3½ κουτ. σούπας) κακάο σε σκόνη
65 γρ. (1/2 κούπα) ανάμεικτοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.ά.), ελαφρώς κοπανισμένoι
30 γρ. αμύγδαλα, με τον φλοιό τους, ανάλατα και ελαφρώς κοπανισμένα
35 γρ. φουντούκια, ελαφρώς κοπανισμένα
Διαδικασία
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το πυκνό λάδι καρύδας και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το ταχίνι και το μέλι και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψάκι (περίπου 20 x 20 εκ.). Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντάς το και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες, μέχρι να σφίξει και να κόβεται.
Κόβουμε μακρόστενες μπάρες και σερβίρουμε. Τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και τις διατηρούμε σε μέρος χωρίς ζέστη και υγρασία.