Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα γλυκό που συναντάμε στην Τουρκία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής ως μαχαλεπί ή μουχαλεμπί. Δημοφιλές γιατί είναι εύκολο, δροσερό και νόστιμο, συνήθως γίνεται με γάλα, όμως η κυπριακή μουχαλεμπία είναι νηστίσιμη, γίνεται με νερό και διατηρείται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μέσα σε βαθύ μπολ με κρύο νερό, από όπου την «ψαρεύουν» με κουτάλα, για να τη σερβίρουν σε πιάτα πασπαλισμένη με άχνη και ραντισμένη με ροδόνερο ή γλυκό τριαντάφυλλο.
Υλικά
1 λίτρο νερό
30 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. κορν φλάουρ ή νισεστές
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
60 γρ. ροδόνερο
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη
γλυκό τριαντάφυλλο ή ροδόνερο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη μουχαλεμπία μας ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 900 ml από το νερό μαζί με τα 30 γρ. ζάχαρη.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στα υπόλοιπα 100 ml νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα πριν αρχίσει ο βρασμός.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να βράσει το μείγμα, να γίνει πηχτή κρέμα και να αλλάξει χρώμα (θα γίνει υπόλευκο).
Αδειάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, το οποίο θα πρέπει να έχουμε βρέξει προηγουμένως, και αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και προσθέτουμε το ροδόνερο.
Κόβουμε τη μουχαλεμπία σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το σιρόπι.
Από εκεί παίρνουμε και βάζουμε σε πιάτα κομμάτια από τη μουχαλεμπία, τα οποία ραντίζουμε με λίγο από το σιρόπι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη και προσθέτουμε επιπλέον ροδόνερο ή λίγο γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο.