Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια πολύ αφράτη και σταθερή μους χάρη στην ιταλική μαρέγκα που περιέχει (είναι ένα είδος μαρέγκας όπου τα ασπράδια ανακατεύονται με καυτό σιρόπι). Το ιδιαίτερο στοιχείο της συνταγής είναι ότι η ιταλική μαρέγκα δεν γίνεται με ζάχαρη, αλλά με μέλι, και έχει πιο ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Υλικά
Για την ιταλική μαρέγκα
200 γρ. μέλι
100 γρ. ασπράδια αυγού (περίπου 3 ασπράδια, αλλά καλύτερα να τα ζυγίσουμε)
Για τη μους
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (3 φύλλα των 5 γρ. ή6των2,5γρ.)
300 γρ. μέλι
50 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα κομμάτια κερήθρας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ιταλική μαρέγκα
Βάζουμε το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, να βράσει.
Παράλληλα, βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Όταν η θερμοκρασία του μελιού φτάσει στους 130°C (αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό προσέχουμε να έχουμε έτοιμο το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), το αδειάζουμε σιγά σιγά μέσα στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου κρυώσει.
Αφήνουμε για λίγο κατά μέρος.
Μους
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε λίγο κρύο νερό και μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για μερικά λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 30 γρ. νερό και μόλις μαλακώσουν οι ζελατίνες, τις στραγγίζουμε από το κρύο νερό και τις ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με το υπόλοιπο γιαούρτι, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα.
Στο τέλος προσθέτουμε την ιταλική μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Ανακατεύουμε το μέλι με τα καρύδια και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ.
Ρίχνουμε από πάνω τη μους και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 4 ώρες. Αν θέλουμε, μπορούμε να σερβίρουμε με κομμάτια κερήθρας.