Συνταγή: Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΔροσερό γιαουρτογλυκό για τις απογευματινές μας λιγούρες.
Υλικά
- 550 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό, πλήρες
- 260 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά
- 70 γρ. κρόκος αυγού (είναι περίπου 3 κρόκοι μεγάλων αυγών)
- 40 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 40 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
Για τη σάλτσα βερίκοκο
- 100 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
- 500 γρ. βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα στα 4
Διαδικασία
Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε περίπου για 5 λεπτά, να μαλακώσουν.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με τους κρόκους και 2 κουτ. της σούπας νερό, ανακατεύοντας με το σύρμα περίπου για 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα της ζάχαρης. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη περίπου για 10 λεπτά, να κρυώσει ελαφρώς. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν. Μοιράζουμε τη μους σε χαμηλά ποτήρια ή σε μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.
Σάλτσα βερίκοκο: Ρίχνουμε τα 150 γρ. από τα βερίκοκα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και τα υπόλοιπα βερίκοκα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον πολτό βερίκοκου και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Μοιράζουμε τη σάλτσα με τα βερίκοκα στις παγωμένες μους και σερβίρουμε.