Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΔροσερή, χρωματιστή, καλοκαιρινή μους με βερύκοκο. Σκέτη απόλαυση!
Δέσποινα Αντύπα
Υλικά
Για την ιταλική μαρέγκα
45 γρ. ασπράδια (περίπου τα ασπράδια από 2 μικρά αυγά)
85 γρ.ζάχαρη
255ml νερό
Για τη μους
250 γρ. βερίκοκα,ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
6 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για το σερβίρισμα
σπασμένα μπισκότα της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Ιταλική μαρέγκα
Για την μους βερίκοκο, χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν και να αρχίσουν να στέκονται. Σταματάμε το χτύπημα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει τους 121°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, θα δούμε το σιρόπι να γίνεται πιο πυκνό, αλλά χωρίς να πάρει χρώμα– περίπου 2 λεπτά από το σημείο βρασμού).
Σε αυτό το στάδιο αρχίζουμε ξανά να χτυπάμε τα ασπράδια και παράλληλα ρίχνου με σε αυτά το σιρόπι, σταδιακά, σε πολύ λεπτή ροή και από ψηλά, όσο μπορούμε, για να προλαβαίνει να κρυώνει λίγο καθώς πέφτει.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη μαρέγκα κι αφού έχει προστεθεί όλο το σιρόπι μέχρι να γίνει λεία, γυαλιστερή και σφιχτή. Αφήνουμε κατά μέρος.
Μους
Πολτοποιούμε τα βερίκοκα στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό λεμονιού. Για να γίνει πιο λείος ο πουρές, μπορούμε να τον περάσουμε από ψιλή σήτα. Τον αφήνουμε κατά μέρος.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι, και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-6 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με το 1/3 του πουρέ βερίκοκου.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες – προσοχή, δεν πρέπει να βράσει το μείγμα!
Το αδειάζουμε στον υπόλοιπο πουρέ βερίκοκου και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε την ιταλικήμαρέγκα σε τρεις δόσειςστο μείγμα του πουρέ και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να μη χάσει τον όγκο της.
Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
Μοιράζουμε τη μους σε 6-8 ποτήρια.
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξουν για περίπου 4 ώρες.
Σερβίρουμε τη μους βερίκοκο με σπασμένα μπισκότα της αρεσκείας μας.