Κείμενο: Αντώνης Σελέκος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπίθανοι κουραμπιέδες, που ξεφεύγουν από τους κλασικούς και μπορούμε να τους απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, με τον καφέ, το τσάι ή το αγαπημένο μας ρόφημα.
Υλικά
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) αιγοπρόβειο βούτυρο σε βαζάκι, παγωμένο, από το ψυγείο
100 γρ. (περίπου 1 κούπα) ζάχαρη άχνη
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) σκούρο ρούμι ή κονιάκ
100 γρ. (1 κούπα) αμύγδαλα, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα στους 180°C για 5-6 λεπτά
550 γρ. (περίπου 4 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. (περίπου 1/2 κούπα) κακάο
250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, για τη γέμιση
λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για τα μικρά «σάντουιτς» από κουραμπιέδες με κακάο ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει πολύ αφράτο.
Προσθέτουμε το ποτό και τα αμύγδαλα και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το κακάο.
Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ιδιαίτερα μαλακή και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια μας και να μην τρίβεται και κομματιάζεται.
Αν δούμε ότι κολλάει, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Πλάθουμε με το μείγμα περίπου 70 μικρά μπαλάκια με βάρος 15 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 15 λεπτά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Γυρίζουμε ανάποδα τους μισούς κουραμπιέδες και αλείφουμε την επίπεδη πλευρά τους με λίγη μαρμελάδα.
Κολλάμε εκεί τους άλλους μισούς με την επίπεδη πλευρά τους και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντάς τους με ζάχαρη άχνη.