Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: 'Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΛαχταριστά, πλούσια, χειμωνιάτικα μίνι κέικ με σοκολάτα και κάστανο.
Υλικά
500 γρ. κρέμα κάστανου ή μαρμελάδα κάστανου*
140 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κύβους
160 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
4 αυγά
8-15 μαρόν γλασέ για το γαρνίρισμα (η ποσότητα εξαρτάται από τις φόρμες που διαθέτουμε και το πόσα κέικ θα βγουν)
Μυστικά
*Κρέμα κάστανου ή μαρμελάδα κάστανο, βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις μαρμελάδες ή με τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής – προσοχή, δεν εννοούμε πουρέ κάστανου, ο οποίος είναι άγλυκος.
Διαδικασία
Για τα μικρά κέικ κάστανο, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία βράζει λίγο νερό. Επίσης, μπορούμε να τα λιώσουμε και στα μικροκύματα (στα 600 W για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα για να μην καούν).
Αποσύρουμε το μείγμα της σοκολάτας και το ανακατεύουμε με την κρέμα κάστανου με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το μοιράζουμε σε 8 καραμελόχαρτα διαμέτρου 10 εκ. (ειδικές χάρτινες φόρμες ψησίματος που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής και πάρτι).
Εναλλακτικά, τα βάζουμε σε μικρότερα καραμελόχαρτα, οπότε θα βγουν περισσότερα μίνι κεκάκια, ή χρησιμοποιούμε φόρμες για μάφιν (προσοχή, αν οι φόρμες μας είναι μεταλλικές, θα πρέπει να τις βουτυρώσουμε και να τις αλευρώσουμε).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, για περίπου 15 λεπτά για τα ατομικά κέικ και 12-13 λεπτά για τα μίνι κεκάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα γαρνίρουμε με τα μαρόν γλασέ. Δίνει το 80% της σοκολάτας παγκοσμίως, και η Trinitario, ένα υβρίδιο ανάμεσα στις δύο.