Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν πιστεύετε πως τα κράνμπερις και τα φουντούκια δεν πηγαίνουν σε μια μηλόπιτα, αυτή η απολαυστική συνταγή είναι εδώ για να σας διαψεύσει.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Υλικά
Ζύμη
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο, σε μικρά κομμάτια + επιπλέον για το βουτύρωμα του σκεύους
100 γρ. (1 κούπα, όχι πολύ γεμάτη) ζάχαρη άχνη
1 αυγό
2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες
320 γρ. (2½ κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Γέμιση
1 λίτρο (5 κούπες) νερό
500 γρ. πράσινα μήλα (ζυγισμένα καθαρισμένα – περίπου 2 μήλα)
300 γρ. κόκκινα μήλα Στάρκιν (ζυγισμένα καθαρισμένα – περίπου 1 μεγάλο μήλο)
300 γρ. (1½ κούπα) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
20 γρ. (4 κουτ. γλυκού) κανέλα σε σκόνη
2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
2 καρφάκια γαρίφαλο
Επικάλυψη
100 γρ. (1 κούπα) φουντούκια, χοντροσπασμένα
150 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
150 γρ. (3/4 κούπας) σιρόπι από τη γέμιση της μηλόπιτας (βλ. διαδικασία)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Διαδικασία
Ζύμη
Για να φτιάξουμε μηλόπητα γεμιστή με φουντούκια και κράνμπερις, πρώτα χτυπάμε στο μίξερ πάγκου, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αυγό και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, τυλίγουμε το καθένα σε μεμβράνη και βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα, πετάμε κουκούτσια και πυρήνες και κόβουμε τη σάρκα τους σε κομμάτια 1 εκ.
Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα μήλα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα μήλα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά το πολύ, μέχρι να μαλακώσουν πολύ λίγο (σκοπός μας είναι ακόμα και μετά το ψήσιμο της μηλόπιτας τα μήλα να «κρατάνε», να είναι ελαφρώς τραγανά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το μείγμα και κρατάμε στην άκρη 150 γρ. από το σιρόπι (πετάμε το υπόλοιπο). Απλώνουμε τα σιροπιασμένα μήλα σε ένα ταψάκι και τα βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο, να κρυώσουν (διατηρούνται στο ψυγείο έως 3 ημέρες).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
Συναρμολόγηση
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης σε πολύ λεπτό στρογγυλό φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά.
Στρώνουμε το φύλλο σε μια βουτυρωμένη φόρμα ή ταρτιέρα (κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα) με διάμετρο 22 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
Τρυπάμε τη ζύμη εδώ κι εκεί με πιρούνι και απλώνουμε πάνω της τα κομμάτια μήλου, χωρίς να αφήσουμε κενά μεταξύ τους.
Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζουμε τα μήλα. Πιέζουμε καλά περιμετρικά, για να κολλήσει το πάνω με το κάτω φύλλο.
Ψήνουμε τη μηλόπιτα για περίπου 45 λεπτά. Την ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
Επικάλυψη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα τοιχώματα της φόρμας και μεταφέρουμε τη μηλόπιτα σε πιατέλα. Καλύπτουμε την επιφάνειά της με το μείγμα επικάλυψης και σερβίρουμε. Προαιρετικά ραντίζουμε με λίγο μέλι.