Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΜηλόπιτα από το Καζακστάν με την πιο τραγανή επικάλυψη, κάθε κομμάτι πειρασμός.
Υλικά
Ζύμη
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα
Μήλα
4-5 ξινόμηλα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Τραγανή επικάλυψη
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
λίγο αλεύρι
Διαδικασία
Τζίνι
Για την μηλόπιτα από το Καζακστάν ξεκινάμε με τη ζύμη και σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε το αυγό, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο (αφού έχει μαλακώσει) και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια, τρίβοντάς τα μέχρι να γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα.
Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα που έχουμε στο ποτήρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη. Αν το μείγμα βγαίνει υγρό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ενώ, αν βγαίνει σκληρό, προσθέτουμε λίγο νερό.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Μηλόπιτα
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι να είναι τα 3/4 της ζύμης και το δεύτερο το 1/4 της ζύμης.
Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος 5 χιλιοστά. Μεταφέρουμε το φύλλο στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο.
Στρώνουμε από πάνω τα μήλα, αφήνοντας 3 εκ. κενό γύρω γύρω. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Με το υπόλοιπο ζυμάρι, αφού το ανοίξουμε σε πάχος 5 χλστ., σκεπάζουμε τα μήλα και κλείνουμε τη μηλόπιτα, πιέζοντας περιφερειακά την επάνω με την κάτω ζύμη.
Τραγανή επικάλυψη
Ανακατεύουμε το βούτυρο με λίγο αλεύρι και τρίβοντας με τα χέρια δημιουργούμε τρίμματα. Τα ρίχνουμε πάνω από τη μηλόπιτα.
Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.