Κείμενο: Αντώνης Σελέκος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν φέτος θέλετε να φτιάξετε τα μελομακάρονά σας αλλιώς, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
Σιρόπι
750 ml (3 + 3/4 της κούπας) νερό
1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
η φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
2 ξυλάκια κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο
Πασπάλισμα
200 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
Ζύμη
450 γρ. (3 + 1/3 της κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml (3/4 της κούπας) χυμός πορτοκαλιού
100 ml (1/2 κούπα) ηλιέλαιο
80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) ελαιόλαδο
15 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη άχνη
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) μαγειρική σόδα
5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) τζίντζερ σε σκόνη
2 γρ. (1/3 κουτ. γλυκού) κανέλα σε σκόνη
1 γρ. (1/4 κουτ. γλυκού) γαρίφαλο σε σκόνη
Επικάλυψη
400 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
Διαδικασία
Για το σιρόπι
Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα και τζίντζερ ξεκινάμε με το σιρόπι και Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Το σουρώνουμε σε βαθύ μπολ.
Για το πασπάλισμα
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για την ζύμη
Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε πάλι.
Τέλος, ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια απαλά, ίσα ίσα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.
Πλάθουμε μελομακάρονα των 15 γρ. περίπου το καθένα, σε οβάλ σχήμα, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε πολύ τη ζύμη και τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά.
Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το σιρόπι και τα βυθίζουμε για 1 1⁄2-2 λεπτά.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε ένα σκεύος.
Για την επικάληψη
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά.
Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και στερεώνουμε πάνω στην κατσαρόλα ένα μπολ, ανοξείδωτο ή γυάλινο, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σοκολάτα ψιλοκομμένη.
Αυτό θα πρέπει να στέκεται πάνω στο στόμιο και να μη βυθίζεται στο νερό, ώστε η σοκολάτα να λιώνει με την επίδραση του ατμού που εγκλωβίζεται κάτω από το μπολ.
Καθώς λιώνει, πρέπει να την ανακατεύουμε συχνά.
Προσέχουμε να μην πέσουν υδρατμοί στη σοκολάτα.
Ακουμπάμε ένα ένα τα μελομακάρονα πάνω σε ένα πιρούνι και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
Τα μεταφέρουμε πάνω σε λαδόκολλα και αμέσως πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού, ώστε να κολλήσει καλά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και αφήνουμε τα μελομακάρονα για αρκετή ώρα, να στεγνώσουν.
Τα τακτοποιούμε όμορφα, σε στρώσεις, σε πιατέλα.