Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜελομακάρονα τραγανά, με ζύμη γεμάτη καρύδια και τέλεια σιροπιασμένα!
Υλικά
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
150 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
200 γρ. ελαιόλαδο
300 γρ. ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ
800-900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
Σιρόπι
350 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
350 γρ. μέλι
1 κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτου
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
150 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
Μυστικά
Αφού ψηθούν και κρυώσουν, τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και, όταν θέλουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι και τα σιροπιάζουμε.
Διαδικασία
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το κονιάκ και τον χυμό με τη διαλυμένη σόδα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας γρήγορα να απορροφηθούν. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι.
Τέλος, ενσωματώνουμε τα καρύδια ανακατεύοντας απαλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Ντύνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Ζυμώνουμε μικρά και ισομεγέθη μελομακάρονα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα.
Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 2-3 λεπτά (αφού κοχλάσει το μείγμα), ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και χαμηλώνουμε πολύ το μάτι, ίσα να κρατάει το σιρόπι ζεστό, και αρχίζουμε να σιροπιάζουμε.
Βουτάμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα μετρώντας μέχρι το 30 και τα βγάζουμε.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.