Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας (περίπου 22 φύλλα)
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
700 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε ψιλά κομμάτια
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ. (κοφτό) κανέλα σε σκόνη
Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλας (ή 1 σφηνάκι ροδόσταμο - απόσταγμα από τριαντάφυλλα)
Διαδικασία
Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα (αν βάλουμε) για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αν χρησιμοποιήσουμε αντί κανέλας ροδόσταμο, το ρίχνουμε αφού αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη σκεπασμένο, να κρυώσει.
Την επομένη ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα αμύγδαλα με την φρυγανιά και την κανέλα. Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο και το βουτυρώνουμε.
Στρώνουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε και αυτό. Στην άκρη άκρη άκρη των φύλλων, παράλληλα προς την μεγάλη πλευρά τους, απλώνουμε μια γραμμή από τη γέμιση αμυγδάλου πέρα ως πέρα και τυλίγουμε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση σε σφιχτό ρολό-μασουράκι. Το μεταφέρουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα ρολά και αφού τα μεταφέρουμε όλα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι που να το καλύψουμε όλο, κόβουμε το καθένα στα τέσσερα.
Τα αλείφουμε από πάνω με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 45-60 λεπτά.
Μόλις τα βγάλουμε, τα περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.