Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε την απίθανη γεύση του σύκου ετοιμάζουμε μαρμελάδα για απολαυστικά πρωϊνά όλον τον χρόνο.
Υλικά
1 κιλό φρέσκα σύκα καθαρισμένα, κατά προτίμηση βασιλικά, κομμένα το καθένα στα τέσσερα
400 γρ. ζάχαρη καστανή
40 ml ούζο
2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος + 1 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρο πιπέρι (δεμένα σε ένα τουλουπάνι)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΚΛΑΡΗ
Μυστικά
*ΕΔΕΣΕ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ;
Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από την καυτή μαρμελάδα σε παγωμένο πιάτο και κάνουμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, χωρίζοντάς τη στη μέση. Αν παραμείνει η μαρμελάδα στις 2 μεριές και δεν ενωθεί, είναι έτοιμη, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα.
**ΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΖΑ
Πλένουµε τα βάζα µε καυτό νερό, τα σκουπίζουµε και τα βάζουµε στον φούρνο, στους 150° C, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να στεγνώσουν καλά. Τα γεµίζουµε όσο είναι ζεστά.
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, να μαριναριστούν.
Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει* η μαρμελάδα. Την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε το τουλουπάνι. Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο** βάζο.