Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕποχικά φρούτα κολυμπούν σε χρυσαφένια σιρόπια, κλείνονται ερμητικά σε βάζα και κρατούν το άρωμα και τη γεύση του καλοκαιριού όλο τον χρόνο.
Υλικά
500 γρ. ποικιλία φρούτων, όπως ροδάκινα, βανίλιες, βερίκοκα (καθαρό βάρος), κομμένα σε μικρά κομμάτια
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
20 - 30 γρ. χυμός λεμονιού
400 γρ. ζάχαρη κοινή, κρυσταλλική
2-3 τεμάχια αστεροειδής γλυκάνισος
1 λοβός βανίλιας, κομμένος στη μέση κατά μήκος
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους χυμούς, τον γλυκάνισο και τον κομμένο λοβό βανίλιας.
Τοποθετούμε στη φωτιά και, μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ρίχνουμε και τα φρούτα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να μην πιάσουν στον πάτο. Αν δημιουργηθεί έντονος αφρός, ξαφρίζουμε την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα, ώστε η μαρμελάδα να βγει πιο διαυγής.
Όταν δέσει, μετά από 30 λεπτά περίπου και είναι έτοιμη, γεμίζουμε αποστειρωμένα* βάζα.
Μυστικά
*Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα
Πλένουμε τα βάζα (μαζί και τα καπάκια τους) με ζεστό νερό. Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στους 100°C για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το ζεστό γλυκό μέχρι επάνω. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο.