Φτιάξτε την τώρα που τα μανταρίνια είναι στην εποχή τους και διατηρήστε την όλο τον χρόνο σε βαζάκια στο ψυγείο.
Υλικά
7 λεπτόφλουδες κλημεντίνες (προτιμότερο βιολογικές, καθότι θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα και το φλούδι τους)
1 1⁄2 κ.σ. στέβια σε κρυσταλλική μορφή
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
180 γρ. ώριμο κόκκινο μήλο (ζυγισμένο καθαρισμένο - περίπου 1 μεγάλο μήλο)
2 - 3 σταγόνες μαστιχέλαιο (σε μπαχαράδικα και στα Mastiha shop) ή εσάνς βανίλιας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) - προαιρετικά
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα μανταρίνι με στέβια, ξεκινάμε στύβοντας τις 3 κλημεντίνες.
Καθαρίζουμε τις δύο, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια. Πλένουμε τις υπόλοιπες δύο και, όπως είναι με τη φλούδα, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τις ψιλοκόβουμε (μαζί με το φλούδι).
Μεταφέρουμε στο μπλέντερ όλα τα μανταρίνια (χυμό, σάρκα και ψιλοκομμένο μανταρίνι), προσθέτουμε το μήλο ψιλοκομμένο και το λεμόνι και χτυπάμε, μετρώντας μέχρι το 20.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη στέβια με 1 κουταλιά νερό. Βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και, μόλις διαλυθεί η στέβια, σε μερικά δευτερόλεπτα, προσθέτουμε το μείγμα του μπλέντερ.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει, για περίπου 12 - 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στο τέλος, ρίχνουμε τη μαστίχα ή τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το άλειμμα ζεστό ή κρύο. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα.