Συνταγή: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κιλό κεράσια ώριμα (καθαρό βάρος)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 2κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα κεράσια και τα στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής) αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ζυγίζουμε τα κεράσια και, αφού σιγουρευτούμε ότι ζυγίζουν 1 κιλό, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια ή, ακόμη καλύτερα, τα αλέθουμε στο μούλτι να γίνουν πολτός. Μεταφέρουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να λιώσει λίγο η ζάχαρη και να βγάλουν τα υγρά τους τα φρούτα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το νερό και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς, έτσι ώστε η μαρμελάδα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, αν χρειαστεί. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Οταν η μαρμελάδα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για περίπου 12 ώρες να βγάλει τα υγρά της. Τη βράζουμε και πάλι για λίγα λεπτά και αποσύρουμε.
Βάζουμε αμέσως τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα (Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;), τα κλείνουμε και τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό μέρος. Αν δεν την καταναλώσουμε σε 1 - 2 μήνες, τη βάζουμε στο ψυγείο.