Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτο vegan μάφιν φτιαγμένο με τη ζύμη για κάροτ κέικ.
Μιχάλης Χατζηκαλημέρης
Υλικά
200 γρ. καρότα, ψιλοτριμμένα
100 ml ελαιόλαδο
125 γρ. ζάχαρη καρύδας (στα περισσότερα σούπερ μάρκετ)
100 γρ. πράσινο μήλο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη στη μύτη του κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
50 γρ. σταφίδες ξανθές
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Στύβουμε καλά τα τριμμένα καρότα, πιέζοντάς τα μέσα σε ψιλό σουρωτό ή σε μια πετσέτα ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη καρύδας και τον πουρέ μήλου.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και τέλος το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ελαστική σπάτουλα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 12-15 φορμάκια για μάφιν (μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο ή σε ειδικό ταψάκι με θήκες για μάφιν), τα οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά με ειδικές χάρτινες θήκες ψησίματος ή τα έχουμε απλώς λαδώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15-20 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.