Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 2 αυγά + 1 κρόκος
- 1 κούπα ζάχαρη + 1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας
- 1 λίτρο γάλα + 2 κουτ. σούπας
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, λιωμένο, για άλειμμα
- 4 φύλλα κρούστας
- 2 - 3 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αυγά με τη 1 κούπα ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός (5 λεπτά). Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη 1/2 κούπα ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τις 4 κουταλιές βούτυρο ανακατεύοντας καλά.
Ξεδιπλώνουμε τα φύλλα κρούστας πάνω στον πάγκο. Αλείφουμε το πρώτο με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, επίσης βουτυρωμένο. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο φύλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Κόβουμε τα φύλλα με ένα μικρό στρογγυλό τσέρκι. Βάζουμε τους τετραπλούς δίσκους σε αντικολλητικές θήκες για μάφινς. Γεμίζουμε με την κρέμα. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα. Αλείφουμε την επιφάνεια των γλυκών. Πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη.
Ψήνουμε τις γαλατόπιτες για περίπου 30 λεπτά. Τις αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν προτού ξεφορμάρουμε.