Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 300 γρ. (1½ μεγάλο πακέτο) μπισκότα γεμιστά με γεύση λεμόνι
- 2½ κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, καλύτερα με 10% λιπαρά
- 250 - 260 γρ. (περίπου 2/3 του κουτιού) γάλα ζαχαρούχο
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Διαδικασία
Ανοίγουμε τα μπισκότα στη μέση και ξύνουμε με ένα μαχαίρι αφαιρώντας τη γέμιση (δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να τη φάμε σκέτη). Αφήνουμε μόνο 3 - 4 ακέραια για γαρνίρισμα. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή σε δόσεις στο μούλτι. Αδειάζουμε σχεδόν όλο το τρίμμα σε ένα μεγάλο μπολ. Κρατάμε λίγο χωριστά για γαρνίρισμα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει. Αδειάζουμε το λιωμένο βούτυρο στο μπολ με το τρίμμα μπισκότου. Ανακατεύουμε καλά τα δύο υλικά. Απλώνουμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα περίπου 28 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το πατικώνουμε με τα χέρια ώστε να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση.
Ρίχνουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το ζαχαρούχο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα αυτό το μείγμα πάνω στη βάση. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο μπισκότο που έχουμε κρατήσει και διακοσμούμε με τα ακέραια μπισκότα που επίσης έχουμε κρατήσει.
Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί στο ψυγείο όλη νύχτα πριν την κόψουμε.