Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια παραλλαγή στα clafoutis των Γάλλων, με ρώγες από σταφύλι αντί για τα κεράσια που βάζουν εκείνοι. Είναι ένα νόστιμο και απλό γλυκό, μια φουρνιστή κρέμα. Καλό είναι να ψηθεί σε ρηχά πυρίμαχα σκεύη, π.χ. σε ατομικά φορμάκια για τάρτες ή σε φόρμες για κρεμ μπριλέ, έτσι ώστε κάθε κρέμα να μην ξεπερνά σε πάχος το 1,5 εκ. Ωστόσο, αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πήλινα μικρά δοχεία από πρόβειο γιαούρτι ή αλουμινένια στρογγυλά φορμάκια μιας χρήσης. Ανάλογα με το βάθος και το υλικό της φόρμας, οι κρέμες μπορεί να χρειαστούν λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμες μόλις σταθεροποιηθούν και πάψουν να είναι νερουλές.
Υλικά
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
2 αυγά
250 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
60 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
400 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσι, πλυμένα (καθαρό βάρος)
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας καλά, να γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.
Μοιράζουμε τις ρώγες του σταφυλιού σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή σε αλουμινένια ατομικά φορμάκια μιας χρήσης, αυτά που προορίζονται για μάφιν. Αδειάζουμε πάνω από τα σταφύλια την κρέμα που έχουμε φτιάξει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη.