Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ μαστίχα απογειώνει κάθε κρέμα με ουδέτερη γεύση, με το θαυμάσιο άρωμά της, όπως σε τούτη την κρέμα που κλείνει με τον πιο αρωματικό τρόπο ένα γιορτινό γεύμα.
Υλικά
8 γρ. φύλλα ζελατίνης*
8 κρόκοι αυγών
50 γρ. νερό
125 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
80 γρ. λικέρ μαστίχα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% -36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
300 γρ. φρούτα του δάσους, για το σερβίρισμα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, (τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο, μέσα σε σουρωτό στερεωμένο σε μπολ) – μπορούμε να γαρνίρουμε και με άλλα φρούτα, π.χ. μανταρίνια
λίγη άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα
Μυστικά
*Φύλλα ζελατίνης (στην αγορά θα βρούμε φύλλα με διαφορετικό βάρος, γι’ αυτό καλύτερα να τα ζυγίσουμε και, αν χρειαστεί, να κόψουμε ένα με ψαλίδι σε μικρότερα κομμάτια για να συμπληρώσουμε ακριβώς 8 γρ.)
*Τα 8 ασπράδια που θα περισσέψουν (μια και η συνταγή απαιτεί μόνο κρόκους) μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.
Διαδικασία
Για την κρέμα με λικέρ μαστίχας, μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη και, μόλις πάρει βράση το σιρόπι, το αδειάζουμε στον κάδο με τους κρόκους, με αργή συνεχόμενη ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει πάρα πολύ καλά και να κρυώσει.
Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες και τις διαλύουμε με 3 κουτ. σούπας ζεστό νερό. Tις προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
Τέλος, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με τη μαρίζ.
Αδειάζουμε την κρέμα σε μεγάλο γυάλινο μπολ, το σκεπάζουμε και το βάζουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα φρούτα που επιλέξαμε και πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη.