Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Υλικά
- 250 ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2
- λεπτά
- 2 κουτ. σούπας καρύδια, αλεσμένα στο μούλτι
Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι μέλι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, λιώνοντας πιθανά σβολάκια που θα κάνει το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνει το μείγμα.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, για μερικά λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα σιρόπι όχι ιδιαιτέρως πηχτό. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε αργά αργά το μισό σιρόπι στο ζεστό μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε το αλεύρι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί το σιρόπι και να έχουμε ένα πηχτό μείγμα.Προσθέτουμε την κανέλα, το σουσάμι και τα καρύδια. Γεμίζουμε ένα κουτάλι σούπας με το μείγμα, το πλάθουμε στο σχήμα του κουταλιού και σερβίρουμε.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρώνιας Σητείας «Ο Παντέλης»