Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα κουρκουμπίνια τρώγονται τρία τρία (και παραπάνω) και είναι πεντανόστιμα! Εδώ ο Δημήτρης Μακρυνιώτης βάζει όλη την τέχνη του και το αποτέλεσμα είναι θεσπέσιο.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
Για το σιρόπι
550 γρ. ζάχαρη
260 ml νερό
1 ξύλο κανέλας, σπασμένο στη μέση
φλούδες από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
Για τα κουρκουμπίνια
1 πακέτο φύλλα κρούστας
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε τα κουρκουμπίνια, ξεκινάμε με το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Κουρκουμπίνια
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας, απλώνουμε ένα μπροστά μας και με ένα πινέλο το ραντίζουμε ελαφρώς με βούτυρο, χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω του.
Κοσκινίζουμε σε όλο το φύλλο μία λεπτή στρώση άχνη ζάχαρη και από πάνω στρώνουμε ένα καινούργιο φύλλο και επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το προηγούμενο. Έπειτα, τυλίγουμε σε ρολό τα φύλλα από όποια πλευρά θέλουμε, προσέχοντας να μην τα σφίξουμε πολύ.
Τοποθετούμε το ρολό προσεκτικά σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα και τοποθετούμε το ταψί με τα ρολά στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, ώστε να παγώσει καλά το βούτυρο (έτσι, τα φύλλα γίνονται σαν χαρτί και κόβονται εύκολα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
Βγάζουμε ένα ένα τα ρολά πάνω σε ένα ξύλο κοπής και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι που κόβει καλά (όχι πριονωτό), ανά 2 εκατοστά.
Τοποθετούμε τα κουρκουμπίνια όρθια πίσω στο ταψί, προσέχοντας να μην ακουμπάει το ένα το άλλο.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για τουλάχιστον 30 ή και 50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Θέλουμε να ψηθούν καλά τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Μη σας ανησυχήσει αν πάρουν σκούρο χρώμα, γιατί οφείλεται στην άχνη ζάχαρη.
Όταν τα κουρκουμπίνια είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε όπως είναι καυτά σε ένα μικρότερο ταψί, ώστε να μην είναι πολύ απλωμένα, και τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1-1 1⁄2 ώρα στο σιρόπι, να «τραβήξουν» καλά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Διατηρούνται εκτός ψυγείου.