Κείμενο: Αντώνης Σελέκος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΧρωματιστοί, μικροί και φίνοι, θα κλέψουν την παράσταση στον γιορτινό μπουφέ.
Υλικά
Κουραμπιέδες
200 γρ. (1 κούπα) ξανθές σταφίδες
1 κουτ. σούπας σουμάδα ή λικέρ πικραμύγδαλο
500 γρ. (2 κούπες) βούτυρο Κερκύρας (βρίσκουμε σε ορισμένα παντοπωλεία και τυροπωλεία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε βούτυρο τύπου Κερκύρας), μαλακωμένο
200 γρ. (1 κούπα + 3/4 της κούπας) ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ. (2 κούπες) αμύγδαλα καβουρδισμένα στους 170°C για 6-8 λεπτά, χοντροσπασμένα
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
Για την επικάλυψη με σοκολάτα
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη
200 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
ξύσμα πορτοκαλιού
αμύγδαλα χοντροσπασμένα
Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες
Για τους κουραμπιέδες με σοκολάτα και σταφίδες ξεκινάμε και σε ένα μπολ μουσκεύουμε τις σταφίδες στο λικέρ ή στη σουμάδα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την άχνη και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για σχεδόν 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Ρίχνουμε τις σταφίδες στο μείγμα (θα έχουν απορροφήσει όλο το υγρό), μαζί με το ξύσμα και τα αμύγδαλα, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1/2 λεπτό.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα πολύ μαλακό και εύπλαστο, που να μην κολλάει στα χέρια, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια βάρους 20 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, για 15 λεπτά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για την επικάληψη
Βάζουμε τις λιωμένες κουβερτούρες σε δύο ξεχωριστά μπολ.
Με πιρούνι βουτάμε τους μισούς κουραμπιέδες στο μείγμα της κουβερτούρας γάλακτος μέχρι να καλυφθούν παντού.
Τους αραδιάζουμε σε λαδόκολλα και, πριν η σοκολάτα κρυώσει και στερεοποιηθεί, τους πασπαλίζουμε με κοπανισμένο αμύγδαλο και ξύσμα πορτοκαλιού.
Βουτάμε τους άλλους μισούς κουραμπιέδες στη λευκή κουβερτούρα, τους αραδιάζουμε και αυτούς σε λαδόκολλα και, πριν στεγνώσει η επικάλυψη, τους πασπαλίζουμε με τις ψιλοκομμένες σταφίδες.