Κείμενο: Γρηγόρης Γαστεράτος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΔιαφορετικοί κουραμπιέδες με τέλειο πάντρεμα ανάμεσα στο λικέρ Cointreau και την πλούσια σοκολατένια γεύση του εκλεκτού κακάο.
Υλικά
100 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (αυτό που πωλείται σε βάζα)
130 γρ. βούτυρο αγελάδος
70 γρ. ζάχαρη άχνη
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. κακάο
3 κουτ. σούπας Cointreau άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες με κακάο και Cointreau, χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, τα δύο είδη βουτύρου μαζί με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το Cointreau.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε όλα μαζί στο βούτυρο, ζυμώνοντας παράλληλα με το φτερό ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να πλάθεται. Θέλουν αρκετή ώρα ζύμωμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς (περίπου 20 γρ. έκαστος) και τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Κοσκινίζουμε σε ένα ταψί αρκετή ζάχαρη άχνη και βάζουμε επάνω τους κουραμπιέδες πριν κρυώσουν εντελώς. Από πάνω, κοσκινίζουμε ξανά άφθονη ζάχαρη άχνη ώστε να καλυφθούν καλά.
Τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.