Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτοί οι κουραμπιέδες με κάστανα και μαρόν γλασέ διατηρούνται για 2 εβδομάδες εκτός ψυγείου, σκεπασμένοι.
Εύη Παπαδοπούλου
Υλικά
500 γρ. κάστανα
210 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, ελαφρώς μαλακό (το αφήνουμε για λίγη ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει)
2 κάψουλες βανιλίνη
150 γρ. ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον για το πασπάλισμα
1 κρόκος αυγού
1 σφηνάκι (20 ml) κονιάκ
10 - 12 μαρόν γλασέ, ψιλοκομμένα (ή γλυκό του κουταλιού κάστανο)
Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες με κάστανα, χαράζουμε πολύ βαθιά τα κάστανα και από τις δύο πλευρές με ένα μαχαίρι και τα ψήνουμε στους 200° C για 20 - 25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους, δηλαδή μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα ξεφλουδίζουμε προτού κρυώσουν εντελώς, φορώντας γάντια κουζίνας για να μην καούμε.
Αφού τα καθαρίσουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, το βούτυρο με τη βανιλίνη και τη ζάχαρη άχνη έως ότου αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τον κρόκο.
Σταματάμε για λίγο το μίξερ και προσαρμόζουμε το εξάρτημα του γάντζου. Συνεχίζοντας το ζύμωμα, ρίχνουμε στο μείγμα σταδιακά το κονιάκ, τα αλεσμένα κάστανα και το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Τέλος, ρίχνουμε και τα μαρόν γλασέ και ανακατεύουμε για να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C. Ντύνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Αν δεν έχουμε δύο, χρησιμοποιούμε και τη σχάρα.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες των 12 γρ. και τις αραδιάζουμε πάνω στις λαμαρίνες. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Προσοχή: οι κουραμπιέδες θα ροδίσουν ελαφρώς μόνο από κάτω, αλλιώς τους έχουμε παραψήσει. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε μπόλικη άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ ή σε ταψάκι και αραδιάζουμε λίγους-λίγους τους κουραμπιέδες. Τους γυρίζουμε να καλυφθούν καλά με τη ζάχαρη, τους τινάζουμε ελαφρώς, να πέσει η περίσσεια, και τους βάζουμε σε μια πιατέλα.