Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε στην άχνη, ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές.
Θοδωρή Μωυσίδη
Υλικά
150 γρ. βούτυρο πρόβειο
60 γρ. ζάχαρη άχνη + αρκετή επιπλέον, για πασπάλισμα
120 γρ. ινδοκάρυδο (καρύδα τριμμένη)
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ανθόνερο
Μυστικά
Αν πλάσουμε μεγάλους κουραμπιέδες, τους ψήνουμε λίγο περισσότερο. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς ροδισμένοι.
Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες με ινδοκάρυδο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ένα φύλλο λαδόκολλας.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά με το«φτερό» (κάπα) μέχρι να αφρατέψει, για 20 - 25 λεπτά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ χειρός, αλλά θα είναι πιο κουραστικό, γιατί οι κουραμπιέδες χρειάζονται αρκετό χτύπημα.
Προσθέτουμε σταδιακά την άχνη, το ινδοκάρυδο και έπειτα το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
Σταματάμε το χτύπημα και πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι πολύ υδαρής και δεν πλάθεται, τη χτυπάμε ξανά στο μίξερ μέχρι να σφίξει.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες πάνω στη λαμαρίνα και τους ψήνουμε για 25 λεπτά.
Βάζουμε μπόλικη άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ. Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε στην άχνη. Τους γυρνάμε μέσα στην άχνη έτσι ώστε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά, γιατί αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε ξανά από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη.