Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΑλείφουμε την κάτω πλευρά του κουραμπιέ με γλυκό τριαντάφυλλο και το σκεπάζουμε με άλλον κουραμπιέ σαν σάντουιτς. Μετά τους πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.
Κωνσταντίνος Μπουραντάς
Κικής Ζυγομαλά
Υλικά
300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (σε βάζο)
150 γρ. αμύγδαλα, με τη φλούδα τους
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου, κοπανισμένη στο γουδί με 1/2 κ.γ. άχνη
110 γρ. άχνη ζάχαρη + μπόλικη επιπλέον για το πασπάλισμα
2 κουτ. σούπας μπράντι
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ροδόνερο για το ράντισμα
Για το σερβίρισμα
γλυκό τριαντάφυλλο
Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες μαστίχας με γλυκό τριαντάφυλλο, απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις) για 8 λεπτά, ώστε να καβουρδιστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν και να σκορπιστούν τα αμύγδαλα παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε μικρούς στρογγυλούς κουραμπιέδες και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή. Τους βάζουμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Αν θέλουμε, πριν τους βάλουμε στην άχνη, αλείφουμε την κάτω πλευρά του κουραμπιέ με γλυκό τριαντάφυλλο και το σκεπάζουμε με άλλον κουραμπιέ σαν σάντουιτς. Μετά τους πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.