Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤα κλασικά κουλουράκια του Πάσχα που όλοι αγαπάμε και πάντα γίνονται ανάρπαστα.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
500 βούτυρο τύπου Κερκύρας
1 1⁄4 φλιτζ. ζάχαρη
4 αυγά + 1 κρόκος για άλειμμα
5 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
1 φλιτζ. του καφέ γάλα+ 2 κουτ. σούπας για άλειμμα
Διαδικασία
Για τα κουλουράκια τα πασχαλινά ξεκινάμε με το να κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 20 λεπτά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά ένα-ένα τα 4 αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα και το 1 φλιτζανάκι γάλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε κορδονάκια στο πάχος μικρού δαχτύλου και σε διάφορα σχήματα.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στη λαδόκολλα αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα και τα αλείφουμε.
Ψήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 30 λεπτά.