Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
110 γρ. ζάχαρη
65 γρ. κορν φλάουρ
35 γρ. κακάο
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
20 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνει σαντιγί
280 γρ. κρέμα κάστανου*
κακάο για το πασπάλισμα
Μυστικά
*Κρέμα ή πελτέ κάστανου βρίσκουμε σε βαζάκια σε σούπερ μάρκετ στα ράφια με τις μαρμελάδες ή στα ράφια με τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Επίσης, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν.
Διαδικασία
Για το κορμό με κάστανα και σαντιγί, ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, το κακάο, το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και τα κοσκινίζουμε.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) έως ότου αφρατέψουν και πάρουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο διαστάσεων 30x40 εκ. και τη βάζουμε μέσα σ’ ένα ταψί με τοιχώματα (γιατί το μείγμα είναι κάπως ρευστό). Ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και με πολλή προσοχή το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα, αλλά το αφήνουμε πάνω σε αυτήν.
Aπλώνουμε στην επιφάνεια του παντεσπανιού (στην πλευρά που στο ψήσιμο ήταν προς τα πάνω) την κρέμα κάστανου.
Πάνω από αυτή απλώνουμε τη σαντιγί και τυλίγουμε προσεκτικά, με τη βοήθεια της λαδόκολλας, σε ρολό. To βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο.