Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια υπέροχη συνταγή για κολοκυθόπιτα γλυκιά γεμάτη αρώματα. Ο συνδυασμός της κολοκύθας με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και το μέλι θα σας κάνει να την αγαπήσετε.
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ - ΦΩΣΚΟΛΟΥ
Υλικά
Γέμιση
1 κιλό ψίχα κόκκινης κολοκύθας
1/2 κούπα ρύζι νυχάκι
1 κούπα (130 γρ.) καρύδια ή αμύγδαλα, χονδροσπασμένα
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κούπα (200 γρ.) σταφίδες
2 κουτ. σούπας (40 γρ.) μέλι
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κούπα γαλέτα ή ψιλό σιμιγδάλι
λίγο αλάτι
Φύλλο
300 γρ. (2 + 1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το λάδωμα
80 ml (5 κουτ. σούπας) ρακί
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Μυστικά
Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές φλογέρες κολοκύθας με έτοιμο φύλλο κρούστας και τη γέμιση αυτής της συνταγής.
Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε κολοκυθόπιτα γλυκιά από το προηγούμενο βράδυ, τρίβουμε την κολοκύθα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίσει.
Την επόμενη ημέρα, στύβουμε την κολοκύθα καλά με τα χέρια μας για να φύγουν όσα υγρά έχουν απομείνει, τη βάζουμε μέσα σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
Φύλλο
Βάζουμε σε βαθύ μπολ ή στο μίξερ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό (συνολικά περίπου 150 ml, δηλαδή 3/4 κούπας) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.
Το χωρίζουμε στα δύο, το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε στην άκρη (σκεπασμένες με πετσέτα) για λίγο να ξεκουραστούν.
Κολοκυθόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί 40 x 35 εκ. ή ένα μεγάλο στρογγυλό.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο με διαστάσεις μεγαλύτερες από του ταψιού. Το στρώνουμε στο ταψί καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο όσο το ταψί και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης που εξέχουν φτιάχνοντας ένα λεπτό στεφάνι στην περιφέρεια.
Χαράσσουμε σε κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και ψήνουμε την κολοκυθόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.